PIKNIK SLASTNIH SEZONSKIH OKUSOV

Poletje se počasi preveša v jesen, toda še vedno ni reklo zadnje besede. Kaj je v teh toplih dneh lepšega kot piknik, na katerem diši po sezonski hrani … tako tisti poletni, ki jo bomo ravno še ujeli za rep, kot tudi tisti, ki že počasi naznanja hladnejše obdobje. Idealno za razvajanje brbončič s celo paleto različnih okusov!

Splača se izkoristiti tople dneve in da bo tvoj naslednji piknik še dolgo tema pogovora med prijatelji, smo zate pripravili 5 receptov s poznopoletnim priokusom. Mmm, že diši!

In ne pozabi, na naslednjem pikniku lahko še vedno pofotkaš svojo umetnino, jo objaviš na Instagramu, označiš s ključnikoma #odpicenPiknik in #mojBosch in se poteguješ za Bosch nagrade. Kdo ve, morda pa ravno ti postaneš #mojBosch influencer 2020!

1. PEČENE BUČE NA ŽARU SO IDEALNE ZA PIKNIK

V tem času ne gre brez buč pa pika. In medtem, ko smo jih običajno vajeni na 101 način, le redko kdo pomisli, da so odlične tudi čisto preprosto – popečene na žaru! V družbi omake iz korenčka in ingverja, ki čudovito dopolnita okus buče, pa bo piknik jed sploh ‘za dol past’.

Si na pikniku že poskusil/a buče na grilu?
Si na pikniku že poskusil/a buče na grilu?

Sestavine za 6 oseb:

1 olupljena muškatna buča, narezana na tanke rezine
2 velika korenčka
Za prst ingverja
2 žlički olivnega olja
En brizg javorovega sirupa
Polovička stroka česna
Ščep soli in ščep popra

Omako za piknik si pripravi že doma

Medtem, ko bo žar mojster razkazoval svoje sposobnosti med pečenjem vnaprej pripravljenih rezin olupljene buče (opozori ga le, naj bučo na vsaki strani peče 7 minut), omako pripravi že pred piknikom. Hladna namreč ostane dobra vsaj kakšen dan, če ne celo dlje, ko se sestavine res dobro povežejo. 😊

Najprej v vreli vodi skuhaj na kocke narezano korenje in na drobno narezan ingver ter pusti brbotati kakšnih 15 minut. Potem odcedi, vendar si ne pozabi vode prihraniti za kasneje.

Odcejeno korenje in ingver prestavi v mešalnik in dodaj olje, sirup, drobižek česna, sol ter 1 dl odcejene vode, v katero sta korenje in ingver spustila svoje vitaminčke.

Nato pa – pritisni na gumb in, kot bi rekel Magnifico, MEŠAJ!
Pri svojem delu se bosta dobro odrezala tako multipraktik Multitalent 8 ali blender VitaStyle Mixx 2 Go, ki bosta vse sestavine zmlela, kot se šika.

Blender VitaStyle Mixx 2 Go priskoči na pomoč vsakemu pikniku
Blender VitaStyle Mixx 2 Go priskoči na pomoč vsakemu pikniku

Po kakšni minutki poglej omako v nastajanju in če še nisi zadovoljen/a z njeno gostoto, žličko po žličko dodajaj odcejeno vodo, dokler ne bo omaka preprosto popolna.

Do piknika jo shrani v hladilniku, postreženo pa okrasi s sveže mletim poprom in vejicami peteršilja. Njami!

2. PEČENA KORUZA NA PALICI Z ZELIŠČNIM MASLOM

Si kdaj kot otrok rabutal/a koruzo, bežal/a pred sosedi in potem svoj ulov z največjim zadovoljstvom popekel/a nad tabornim ognjem? Če ti je slučajno uspelo preskočiti ta otroški obred prehoda – je zdaj čas, da nadoknadiš! Svetujemo ti le, da rabutanje izpustiš in koruzo raje kupiš pri svoji branjevki, da bo volk sit in koza cela.

Namig za piknik: Pečena koruza se kar topi v ustih
Namig za piknik: Pečena koruza se kar topi v ustih

Sestavine za 8 oseb:

8 storžev mlečne koruze
125 g masla
Nekaj ščepcev soli
Po ščepec drobnjaka in peteršilja, lahko dodaš tudi koper, bolj pogumni pa celo curry
Nekaj olivnega olja

Predpriprava je ključna za uspešen piknik

Maslo predhodno pusti na sobni temperaturi, da se bo zmehčalo, lahko pa ga tudi malenkost pogreješ v kozici – toda ne pretiravaj, da si ne opečeš jezika 😊

Nato maslo zmešaš z začimbami, z žličko (!) poskusiš, ali je dovolj slano in začinjeno (vidiš, zato smo te opozorili, da masla nikar ne pogrej preveč! 😊) ter po potrebi dodaj mimo recepta še kakšen ščepec začimb več.
Če paziš na linijo, lahko namesto masla uporabiš tudi gost grški jogurt.

Potem pa najboljši del piknika – avanturisti bodo storže nataknili na palice in jih, malenkost popršene z oljem, popekli nad tabornim ognjem … tisti, ki se raje držijo varnostnih predpisov, pa jih bodo popekli na žaru.

Nato sledi še zadnje dejanje: namaži koruzo z zeliščnim maslom in uživaj v svoji preprosti mojstrovini!

3. SADNA NABODALA

Pozno poletje je radodarno s sladkim sadjem – še vedno si lahko privoščimo maline in robide, diši po sladkih jabolkih in hruškah, mize se težijo pod sladkim grozdjem … mmmm!

Na pikniku ne smejo manjkati slastne robide, maline, ribez ... mmm
Na pikniku ne smejo manjkati slastne robide, maline, ribez … mmm

Sestavine:

Košarica malin
Košarica robid
Grozd grozdja (se hecno sliši, kaj? 😊)
Na koščke narezano jabolko z lupino
Na koščke narezana hruška
Na koščke narezana sliva
Potrebuješ še lesena nabodalca – za zunanjo uporabo, seveda 😊

Režemo, sekljamo – in nabadamo

Priprava sadnih nabodal je nekaj najbolj preprostega na svetu. Vzameš leseno nabodalce in pustiš domišljiji prosto pot! Je bolje videti kombinacija malina-robida-grozdje-sliva-jabolko-hruška? Imaš boljšo idejo? Kombinatorika daje nešteto možnosti 😊

Za pet dodatnih pik umetniškega vtisa lahko pripraviš vsa nabodalca enaka in jih zložiš na krožnik ter uživaš v vseh vzklikih občudovanja, ki jih bo požela tvoja umetnina.

In še to – sadna nabodalca raje pripravi tik pred piknikom, da ne bo sadje predolgo stalo.

4. BUČNI MAFINI

Pa smo spet pri buči. Čeprav je zelenjava, je buča čudovita dopolnitev raznih sladic, pit, sladkih pijač, iz nje pa lahko pripravimo celo huuudo marmelado. Tokrat ti bomo prišepnili recept za bučne mafine, ki bodo zagotovo zvezda tvojega piknika!

Bučni mafini so 'piknik hit'!
Bučni mafini so ‘piknik hit’!

Sestavine:

*število oseb je tu povsem odvisno od slastnosti mafinov 😊, velja pa za 12 kosov

2 skodelici pirine moke
1 skodelica sladkorja (ja, vemo, vemo – pa sploh še ni konec! Ker…)
½ skodelice melase (uf!)
Žlička sode bikarbone
Pol žličke soli
2 žlički cimeta
Četrt žličke muškatnega oreščka
Četrt žličke nageljnovih žbic
Žlička vanilijevega ekstrakta
2 jajci
Polovica skodelice kokosovega masla
In, nenazadnje, 50g bučnega pireja

Pripravi si predpasnik …

…in se loti dela. Najprej v eni posodi zmešaj moko, beli sladkor in melaso, sodo bikarbono, sol in začimbe.

V ločeni posodi zžvrkljaj jajca, pire buče, kokosovo maslo in ekstrakt vanilije. Ko smo že pri bučnem pireju – vemo, da je slišati je zelo učeno in oh-in-sploh, toda v resnici je v svoji osnovni obliki to samo kuhana in pretlačena buča – razen, če si kuhar ne da duška, toda to je že druga zgodba in drug recept 😊

Nato vsebino druge posode zlij na vsebino prve posode (in ne obratno) ter fino premešaj, da se sestavine lepo povežejo.

Preostane ti le še, da nadevaš pekač z mafini (ne pozabi na lepe dekorativne podstavke, zaradi katerih bodo tvoji mafini popolni), 20 minut pečeš na vsaj 300 stopinj – in nato uživaš v pohvalah. 😊

5. PIKNIK NABODALA PEČENE SLANINE ali PRŠUTA

S prejšnjimi recepti smo dodobra poskrbeli za vse ljubitelje zelenjave in sadje ter za vegetarijance – tale recept pa je naravnost na kožo pisan vsem, ki jim brez mesa živeti ni.

Kakšen je to piknik brez slanine?
Kakšen je to piknik brez slanine?

Sestavine:

Rezine slanine, pršuta ali česa podobnega
Lesena nabodalca
… in čisto nič drugega!

Piknik navodilo: nabodi in popeci

Če pa to ni najbolj preprosta piknik jed! Vsako rezino slanine prepogibamo v harmoniko in jo napičimo na nabodalce ter jo nato razpotegnemo po dolžini.

Če se ti zdi recept prav nesramno enostaven, ga lahko oplemenitiš s šparglji – ki sicer niso ravno tipični za pozno poletje, vendar jih tudi v tem letnem času lahko najdeš v bolje založenih trgovinah. Pazi le, da šparglje vnaprej pokuhaš v slani vodi, jih nasadiš na nabodalca in oviješ z rezinami slanine ali pršuta, ki ga nato popečeš na žaru.

Če si res pravi mesojedec, pa lahko preveriš tudi v kvizu.

Tako, ideje za jedi imaš, ne pozabi pa še na ‘plonkceglc‘, kaj potrebuješ, da bo tvoj piknik najboljši daleč naokoli. Zdaj ti preostane le še, da določiš datum za piknik! 😊

Nič lažjega kot to, bi rekla Pipi in Melkijad – in z vsemi slastnimi jedmi iz današnjih receptov odpujsala naravnost na piknik. Pa dober tek!

Komentarji

Ta članek trenutno še nima komentarjev - bodi prvi in komentiraj.

Prebrskaj še tule

Torte, prežganka in rock’n’roll

Kdo je zmagovalka izziva Zdravje kozarcu? “Sem Sandra in peka me navdušuje že od malih nog”, je zapis, ki ob obisku bloga Rock’n’roll kuhalnica pozdravi slehernega ljubitelja kuhe, peke in podobnih kulinaričnih pustolovščin. Avtorica bloga, simpatična Prekmurka Sandra, je zmagovalka prvega #mojBosch izziva Zdravje kozarcu. Tako Urško, #mojBosch influencerko 2019, kot sledilce kampanje je navdušila

5 idej za odpičene kokice

Bravo, bravo, filmi so več kot očitno tvoja strast! Kaj je lepšega kot udobno zleknjen ležati na kavču, zavit v mehko odejo in po možnosti še v objem ljubljene osebe – pa še s posodo kokic v naročju! Milina!  Ker kokice, pardon, pokovka, so tisti prigrizek, brez katerega si težko zamislimo uspešen filmski večer. Ob

5 nasvetov za popoln piknik

Obožujem piknike, še posebej na naši terasi za hišo. Rada imam dobro družbo in rada pripravljam dobro hrano. Zame mora biti piknik popoln, zato skrbno pomislim na vse, kar zanj potrebujem. No, da si ne jemljem ravno vseh zaslug – imam še tri pomočnike: taščo, ki vedno poskrbi za sveže pečene žemljice, mojega dragega –

sprejmi #mojbosch izziv, odkrij skrivni recept

#izvedelBosch kviz

Če dokažeš svojo kulinarično razgledanost, lahko odkleneš skrivni recept. Vsak mesec nov kviz, vsak mesec nov recept!