Žar recept? Si upaš popeči banane?

Ko naslednjič organiziraš piknik, seznamu jedi, kot so čevapčiči, ražnjiči, pečena koruza in sir, dodaj še kaj malce bolj nenavadnega. Za prvi navdih, smo ti spodaj pripravili 5 preprostih žar receptov.

Mimogrede, če pri svojem naslendjem pikniku pripraviš kaj resnično okusnega in zanimivega, pofotkaj, objavi na instagramu, pripiši ključnika #odpicenPiknik in #mojBosch ter se poteguj za Bosch nagrade. Kdo ve, morda ti bo konec leta ravno žar recept odpičenega piknika prinesla naziv #mojBosch influencer 2020.

Breskve na žaru 

Breskev je ena najboljših prijateljic poletja, dobrodošla je tako v pitah, zavitkih, kolačih kot tudi v solatah in sklečkah za zajtrk. Pa si jo kdaj že pogrilal/a? Sladkor ji na vročini doda izjemno okusen karamelast okus, če dodaš pa še vanilijev sladoled … nom, nom!

Vse fotografije so simbolične.

Sestavine z 4 ljudi

  • 2 žlici rjavega sladkorja
  • ½ čajne žličke cimeta
  • 4 breskve 
  • olje grozdnih pešk (ali sončnično olje)

Priprava žar recepta je preprosta

Breskve prereže na pol in odstraniš peške. Potem vse polovice premažeš z oljem.

V skledici zmešaj sladkor in cimet. 

Vsako breskvino polovičko dobro povaljaj v sladkorni mešanici, nato pa naj breskve na sobni temperaturi počivajo cca. pol ure. 

Nato jih s prerezano stranjo spodaj položiš na vroč žar in grilaš okoli 5 minut, toliko da breskve dobijo klasične temne “žar črte”.

Potem breskve obrneš in na srednji temperaturi pečeš še od 10 do 15 minut. 

Na koncu lahko dodaš še malo sladkorja in cimeta. Žar recept, h kateremu se prileže tudi vanilijev sladoled.

Solata na žaru? Yes, please!

Tako je, poleg bučk, koruze, paprike in podobne zelenjave, lahko na žar vržeš tudi solato. Ko je pečena, jo popestriš še z doma narejenim prelivom in voila! Žar recept, ki navdušuje vegetarijance, mesojedci pa ga z veseljem pripravijo za prilogo.

Sestavine za 6 ljudi 

  • 6 manjših glav vezivke (rimske solate), po dolgem prerezanih na pol 
  • olivno olje
  • sol in poper

Preliv

  • 4 fileti inčuna
  • 2 stroka česna
  • 2 žlici gorčiče
  • 1 jedilna žlica balzamičnega kisa
  • sok polovice limone
  • 1 dl olivnega olja
  • 1 čajna žlička worcestershire omake
  • sol po okusu
  • poper po okusu
  • nastrgan parmezan po okusu (cca. 4 žlice)

Dodatki 

  • ostružki parmezana
  • mocarela
  • popečen kruhek

Kako pripraviti preliv

V mešalniku, pa naj bo to multipraktik Multitalent 8 ali blender VitaStyle Mixx 2 Go, zmešaš inčune, česen, gorčičo, worcestershire omako, na koncu pa dodaš še limonin sok. 

VitaStyle Mixx 2 Go
Blender VitaStyle Mixx 2 Go

Ko je mešanica gladka, po curkih dodajaš še olivno olje. 

Dodaš sol, poper in parmezan. Spet mešaš, dokler ni preliv gladek. 

Preden preliv uporabiš, ga vsaj nekaj ur hrani v hladilniku. Mimogrede, veš, da ima Boschev hladilnik KGN49XI30 tudi predal VitaFresh, ki vso tvojo zelenjavo (recimo vezivko ;) ) dlje časa ohranja svežo. Kako? Sam/a lahko nastaviš vlažnost.

Priprava solate

Vse polovičke solat na obeh straneh namaži z olivnim oljem ter popraj in soli. 

Na vsaki strani jih na srednje močnem žaru grilaj cca. 2 do 3 minute.

Na vsak krožnik naloži dve polovički in jih pokapaj z narejenim prelivom. Dodaj še parmezan, mocarelo in postrezi s popečenim kruhkom. 

Dober tek!

Popečena banana s čokolado

Preprost žar recept, ki ga brez težav uporabiš takrat, ko za pripravo bolj zahtevne sladice preposto ni dovolj časa.

Sestavine za 4 porcije

  • 4 olupljene banane
  • 8 jedilnih žlic na koščke narezane malce temnejše čokolade
  • 8 žlic mini marshmallow penic (lahko tudi brez njih)
  • lešnikov krokant

Iz aluminijaste folije izreži štiri pravokotnike. Vsako banano položi na enega od njih.

Banane po dolžini zareži in narahlo odpri (ne sme razpasti, naredi samo zarezo).

V odprtino razporedi čokolado in penice.

Zavij v folijo, nato pa na strednje močnem žar peci okoli 6 minut.

Odvij vsako banano in jo okrasi že z lešnikovim krokantom. Se ti že cedijo sline?

Mimogrede, preden posežeš po žlici, počakaj, da se banana malce ohladi ;)

Tofu s pivom

Tofu iz soje izdelan sir, ki je bogat z beljakovinami, in je zato izvrstno živilo za vegetarijance. Na žalost pa je lahko zaradi načina priprave pogosto pust in brez okusa.

In, ker govorimo ravno o pikniku, se zdi več kot primerno, da ga popestrimo z eno najbolj priljubljenih sestavin piknika – pivom.

Pri tem je treba poudarit, da tu ne gre le za vegetarijansko jed, tofu s pivom je lahko namreč tudi zelo okusna priloga.

Sestavine

  • 1 tofu (250 g)
  • 2,5 dl piva (ale, lahko pa se poigraš tudi s stoutom)
  • 1/2 čajne žličke ingverja v prahu
  • 1 dl BBQ omake
  • 2 nasekljana stroka česna

Tofu razrežeš na poljubno velike ploščice.

V naslednjem koraku je treba iz tofuja iztisniti odvečno vodo. Ploščice položi na čisto kuhinjsko krpo, pokrij z drugo in na vse skupaj položi že desko za rezanje. Nato desko obteži s knjigami ali nečim težkim. Tofu naj obtežen počiva vsaj 30 min.

Medtem zmešaj vse ostale sestavine in marinado prelij v pekač. Vanjo položiš še ploščice tofuja, marinirajo naj se uro in pol.

Mariniran tofu pečeš na srednji vročini, vse dokler ne dobi za žar značilnih črt.

Popečen ananas

Za konec je čas še za eno sladico, spet preprosto in izjemno okusno. K popečenemu ananasu se odlično prileže tudi kepica (ali tri ;) ) sladoleda, tako naj bo tvoja skrinja vedno dobro založena.

Sestavine za 8 porcij

  • 8 rezin ananasa
  • 2 žlici medu
  • 1 čajna žlička olivnega olja
  • 1 žlica svežega limetinega soka
  • 1 čajna žlička cimeta v prahu

Med, limetin sok, olivno olje in cimet zmešaš v marinado, nato pa z njo premažeš rezine ananasa.

Grilaš jih 3 do 4 minute na vsaki strani, oziroma toliko časa, da postanejo okusno zlate.

Dober tek in naj bo tvoj piknik resnično odpičen!

Komentarji

Ta članek trenutno še nima komentarjev - bodi prvi in komentiraj.

Prebrskaj še tule

poznopoletni piknik

PIKNIK SLASTNIH SEZONSKIH OKUSOV

Poletje se počasi preveša v jesen, toda še vedno ni reklo zadnje besede. Kaj je v teh toplih dneh lepšega kot piknik, na katerem diši po sezonski hrani … tako tisti poletni, ki jo bomo ravno še ujeli za rep, kot tudi tisti, ki že počasi naznanja hladnejše obdobje. Idealno za razvajanje brbončič s celo

5 nasvetov za popoln piknik

Obožujem piknike, še posebej na naši terasi za hišo. Rada imam dobro družbo in rada pripravljam dobro hrano. Zame mora biti piknik popoln, zato skrbno pomislim na vse, kar zanj potrebujem. No, da si ne jemljem ravno vseh zaslug – imam še tri pomočnike: taščo, ki vedno poskrbi za sveže pečene žemljice, mojega dragega –

sprejmi #mojbosch izziv, odkrij skrivni recept

#izvedelBosch kviz

Če dokažeš svojo kulinarično razgledanost, lahko odkleneš skrivni recept. Vsak mesec nov kviz, vsak mesec nov recept!