Nasveti za okusno, estetsko in zabavno praznično peko

#mojBosch
#mojBosch

Deli zapis:


Decembrski čas je čas praznovanja in radosti. Vsi se radi odpravimo v mesto na ogled lučk, stojnic z okraski in dobrotami, ter druženje s prijatelji. To praznično vzdušje pa radi ustvarimo tudi doma, vendar nam božične večerje in številni obiski hitro povzročijo stres, saj želimo, da bi vse bilo popolno – tako po okusu, kot po izgledu. Da bi ti letošnje novoletno obdobje olajšali, smo pripravili nekaj nasvetov za prijetno in estetsko pripravo prazničnih obrokov. 

Začetek je lahko izziv

Če ti kuhanje ni v veselje, potem je najbolje, da si najprej ustvariš prijeten ambient – prižgi si božično glasbo in novoletne lučke ter si nadeni zabaven božični predpasnik. Že vnaprej razmisli s katero jedjo si želiš očarati svoje najbližje in si pripravi ustrezne sestavine. Po potrebi optimiziraj prostor v kuhinji.

Preizkusi nov recept

Sliši se tvegano. Pa vendar … Pojdi iz cone udobja in pripravi nekaj posebnega – nekaj, kar ne skuhaš vsak dan, da bo navdušenje gostov večje – lazanjo, cvetačni narastek, pite na 101 način, … naj te ne skrbi, če do sedaj še nisi izpilil te jedi in se pozabavaj z različnimi okusi. Po potrebi sledi preverjenim receptom. V vsakem primeru pogosto preveri okus jedi in sestavin, ki jih uporabljaš. Še toliko bolje, če imaš gurmanskega pomočnika, ki uživa v preizkušanju hrane in ti lahko zaupa svoje iskreno mnenje.

Olajšaj si pripravo s pomočjo kuhinjskih robotov

Pri pripravi zgoraj naštetih jedi, ti lahko pomagajo multipraktiki, ki ponujajo številne funkcije in nastavke za popolno mešanje, sekljanje, stepanje, gnetenje, pasiranje, ribanje, rezanje in vmešavanje.

S sekljanjem ali ribanjem zelenjave, rezanjem sira in mešanjem sestavin (na primer za pripravo bešamela) se bo namesto tebe ukvarjal multipraktik MultiTalent 8 in ti močno olajšal delo, saj je opremljen s funkcijo pametnega zaznavanja nastavkov in za vsak nastavek samodejno nastavi ustrezno hitrost ter tako poskrbi za popolne rezultate. Kuhanje bo kar naenkrat postalo enostavno!

MultiTalent 8

Sladica – veliki finale

Božič brez sladkih dobrot? Nemogoče. Tudi če nisi vešč/a peke slaščic, so prazniki idealna priložnost, da se preizkusiš prvič, saj obstaja ogromno možnosti za eksperimentiranje – od potice, do jabolčnega zavitka (s cimetom), do neskončno vrst piškotov … in če se v ničemer ne najdeš, lahko pomagaš vsaj pri dekoraciji piškotov ali hišice iz medenjakov. Uporabi različne barve in pripomočke, ki bodo polepšali tvojo mizo ter navdušili vse brbončice.

Ko govorimo o peki, ne gre brez omembe kuhinjskega robota MUM5 – le ta je definicija ličnega izgleda, ki omogoča obilo zabave pri pripravi okusnih jedi. Ponuja široko paleto dodatnega pribora, ki zadovolji vsak okus, najdeš pa ga lahko v kar 13 različnih barvah!

MUM5

Tvojega priljubljenega recepta nihče ne pozna bolje od tebe. Le ti veš, koliko časa je treba sestavine gnesti oziroma mešati. Ta kuhinjski robot iz nerjavečega jekla omogoča kar 7 hitrosti in ima vgrajeno tehtnico ter časovnik. Z uporabo časovnika lahko vedno spremljaš čas obdelave in v tem času pripraviš druge stvari, vgrajena tehtnica pa omogoča večjo učinkovitost in manj čiščenja. Po zaslugi 3D PlanetaryMixing (gibanja v treh smereh hkrati), bodo tvoje sestavine vedno popolnoma umešane. Nič ne bo ostalo prilepljeno na robove posode, saj se vse sestavine lepo umešajo v testo. 

Rad/a piješ kuhano vino, čaj ali vročo čokolado? Tudi tu lahko prikupno okrasiš in popestriš svojo najljubšo decembrsko pijačo. Poigraj se s cimetom, pomarančo ali sladkornimi penicami za lepšo prezentacijo.

Brez pečice ne gre

Ljubezen do peke se prične s pravo pečico. Verjetno ne obstaja oseba, ki v mesecu decembru ne bi potrebovala pečice, saj se v njih lahko peče od slanih do sladkih jedi. Vgradne pečice Bosch s pomočjo kuhanja na pari ter funkcij PerfectBake, PerfectRoast in številnih drugih poskrbijo za polnejši okus tvojih jedi.

Vgradne pečice

Če potrebuješ novo pečico, razmisli o namestitvi neodvisno od kuhalne plošče, na primer v visoko omaro. Na tak način lahko vedno spremljaš kaj se dogaja s tvojimi kulinaričnimi mojstrovinami. Če imaš pomisleke zaradi majhnosti tvoje kuhinje, so kompaktne vgradne pečice odlična izbira zate.  

Dekoriraj mizo in jo fotografiraj

Ko je hrana pripravljena, je čas da pripraviš kuhinjsko mizo in počistiš vso umazanijo, ki je nastala med kuhanjem. S prtički, krožniki in raznoraznimi okraski poskrbi, da bo miza praznično okrašena. In ne pozabi fotografirati svoje gurmanske mojstrovine, da se lahko pohvališ tudi na družbenih omrežjih!

Za konec: kuhinjo in posodo je potrebno očistiti

Zadnja stvar na katero želimo misliti po prijetnem obroku s prijatelji ali družinskimi člani, je čiščenje posode. Veliko raje bi kvalitetno preživeli čas s svojimi najbližjimi ali pa si spočili po dolgem dnevu. Na srečo lahko kuhinjske robote očistimo v pomivalnem stroju in si tako olajšamo delo. Dodatni pribor je primeren in odporen na pomivanje v pomivalnem stroju in tako zagotavlja enostavno in priročno čiščenje, kar prihrani veliko časa.

Tudi čiščenje pečic ni zahtevno – o njihovem samočiščenju s pirolizo ali čiščenju s programom EcoClean Direct smo že spregovorili v zapisu o skrbi za kuhinjske aparate.

Zdaj pa je čas, da svoje teoretično znanje spraviš v prakso. Če potrebuješ še malo vaje, se lahko najprej podaš na lov na #mojBosch aparat, kjer lahko preizkusiš svoje kuharsko znanje in se med drugim preizkusiš v pripravi potice. Ko pa boš kaj pripravil/-a tudi v praksi, pa le objavi na Instagram in svojo fotografijo označi z #mojbosch, da svoje kuharske podvige deliš tudi z nami!

Deli zapis: