Nasveti za shranjevanje živil – trajnostno in estetsko

#mojBosch carica Urška
#mojBosch carica Urška

Deli zapis:


Živjo, ekipa! Danes je na vrsti malo bolj lahkotna tema, kar se tiče kuhinj! 

Shranjevanje živil – kako jih shranjuješ ti? Ti je pomembno, da so živila shranjena in lepo organizirana, v estetskih kozarcih/posodah, ali ne razmišljaš o tem?

Če govorim iz osebnih izkušenj, mi je veliko bolj praktično to, da so suha živila, kot so moka, sladkor, riž, gres, shranjena v steklenih posodah in nekje pri roki. Pa kava! Ne morem verjeti, da sem se komaj zdaj spomnila na kavo 😀 Kava je pri nas vedno na pultu, v lepi stekleni posodi – vedno pripravljena na akcijo.

Pa če sem že pri akciji – kar poglejmo nekaj nasvetov za estetsko in priročno shranjevanje živil. 

1. Shranjevanje suhih živil

Meni kar srce zaigra, ko vidim tako lepo shranjena in organizirana živila! Najbolj priljubljen način je shranjevanje v steklenih posodah s tesnilnim pokrovom. Dodatno jih lahko organiziraš z napisi posameznih živil. 

Kar je najlepše pri tem, je to, da ti tako shranjevanje omogoča kupovanje živil na rinfuzo s čimer se izogneš nepotrebni embalaži. 

Podobno idejo lahko uporabiš tudi pri začimbah, le da izbereš mini posodice in na vsako nujno dodaš ime začimbe (saj veš – da ne zamenjaš cimeta s curryjem). 

Če si ljubitelj/-ica začimb, potem bo najbolje, da jih shraniš na pult ali v neposredno bližino kuhališča. Za to so super tudi ozki izvlečni predali v kuhinji. Jaz imam takšnega zraven kuhalne plošče, kar se je izkazalo za dobro izbiro. 

Je pa čudovito tudi kaj v tem stilu, kaj misliš? Meni je všeč!

2. Shranjevanje sadja in zelenjave   

Pri sadju in zelenjavi je kar nekaj trikov, ki podaljšajo svežino. Kako jih ti shranjuješ? Paziš na to, kaj položiš skupaj v skledo s sadjem? In kaj v hladilnik? Veš, česa ne smeš shranjevati v hladilniku? 

Praviloma je tako, da sadje iz tropskih krajev oziroma krajev s toplim podnebjem, NE shranjujemo v hladilniku. Precej logično, kajne? Velja pa tudi obratno – rastline iz hladnejših krajev bodo najbolje preživele v hladilniku. 

V hladilniku je torej prostor za: brokoli, zelje, rdečo peso, špinačo, … Medtem, ko paradižnik, papriko, jajčevce in bučke hranimo izven hladilnika. 

Kar se tiče shranjevanja sadja, pa je potrebno paziti, da ne položimo vse skupaj v eno skledo, ker določeni sadeži proizvajajo nevidni zorilni plin (etilen) in če bomo zraven teh postavili druge sadeže, bodo tudi ti prehitro dozoreli. Zato skupaj položimo jabolka, banane, nektarine, breskve in marelice, druge vrste sadja pa posebej. 

Pri nas doma smo vsi veliki ljubitelji citrusov, zato tudi te shranjujem posebej.

Glede na vsa pravila, kar se tiče shranjevanja sadja in zelenjave, … bo treba to kar lepo organizirati. Na mizi ali pultu (ali otoku) naj bo prostor za večjo skledo sadja (še enkrat preveri zgoraj, kaj gre skupaj), drugod pa porazdeli zabojčke ali vrečke (luknjaste) za druge vrste sadja in zelenjave, ki ne spada v hladilnik. 

Ne pozabi še na to: sveže sadje in zelenjavo vedno operi tik pred zaužitjem in ne pred shranjevanjem. 

3. Shranjevanje konzerviranih živil

pexels-julia-m-cameron-6994944

Praviloma so konzerve pospravljene v shrambi, lahko pa jih tudi zložimo po vrsti v plastične škatle. Recimo fižol in koruza skupaj v eni škatli, tune in sardele (ribe na splošno) spet v drugi škatli, … 

Če izbereš prozorne škatle, ti bo iskanje olajšano. Če pa bi rad/-a poenoten izgled v shrambi, pa izberi neprosojne škatle in napis, kaj se skriva v njih. 

4. Shranjevanje v hladilniku

Nekaj o tem smo omenili že zgoraj pri sadju in zelenjavi. Kaj pa ostale stvari? Mlečni izdelki, mesnine, napitki, marmelade? 

Moj nasvet je, da najprej nastaviš police na določeno višino – če imaš eno polico rezervirano za jogurte in namaze, potem ni potrebe, da je nad temi živili še polno prostora. Imej eno polico za nizke stvari in drugo za visoke. 

Hrano shranjuj v steklenih posodah in košaricah za najboljšo vidnost. 

Na vratih hladilnika je prostor za živila z najdaljšim rokom trajanja, v predalih spodaj za sveža živila. Boschevi hladilniki imajo v predalih funkcijo VitaFresh, ki ohranja hrano dlje svežo – ribe in meso zahvaljujoč nizki temperaturi ter sadje in zelenjavo zahvaljujoč možnosti nastavitve vlažnosti.

Ne tlači preveč stvari v hladilnik, naj zrak kroži in tako zagotavlja optimalno temperaturo. 

Vir fotografije

V hladilniku je prostor tudi za pripravljene prigrizke; Jaz recimo za shranjevanje določene hrane uporabim kar Boschev Maxomixx s sistemom za vakuumsko shranjevanje. Tako imata otroka vedno na voljo narezana jabolka, korenčke,.. ki si jih lahko postrežeta sama. Te prigrizke shranjujem v vrečkah, ki jih dobiš zraven Maxomixxa, ostanke kosila ali pa vnaprej pripravljene obroke pa shranim v priloženi stekleni posodi, ki ima tudi opcijo vakuuma. 

Takole enostavno poteka postopek vakuumiranja z Boschevim Maxomixxom:

Kaj smo se torej naučili danes? 

Shranjevanje hrane zna biti kar kompleksno, ne? Predvsem v hladilniku pazi, kaj shranjuješ tam in česa naj ne bi. Suha živila in pripravljeno hrano shranjuj v steklenih posodah, konzerve in podobno v škatlah v shrambi. Če želiš vse še bolj organizirati, uporabi napise na vsakem živilu, da boš takoj vedel/-a, kje je kaj. 

Na pult postavi najnujnejša živila – ali so to čaj, kava, sladkor, začimbe, … Karkoli že potrebuješ vsak dan pri roki. Te stvari lahko shraniš v malo bolj posebne posode, da bodo pritegnile oko. Lahko si ustvariš tudi »coffee corner« ali pa čajni kotiček. Zraven grelca za vodo si recimo postaviš lep pladenj s steklenimi posodami in kakšno rožico v vazi. 

Se beremo naslednjič, do takrat pa razmisli o shranjevanju živil v svoji kuhinji! Med napenjanjem možgančkev pa se lahko sprostiš še z lovom na #mojBosch aparat. ☺

Urška 

Deli zapis: