Postavitev večjih in manjših kuhinjskih aparatov

#mojBosch carica Urška
#mojBosch carica Urška

Deli zapis:


Trende in barve smo že obdelali, kaj pa aparate? Kam jih sploh postaviti? Mogoče je to na prvi pogled zelo enostavno vprašanje. Vseeno pa ti svetujem, da preveriš nekaj trikov in nasvetov, ki ti bodo pomagali pri načrtovanju nove kuhinje. *Na koncu članka je še nekaj idej za shranjevanje gospodinjskih aparatov, kot so razni kuhinjski roboti, blenderji, in podobno. 

Večji aparati

Pri večjih aparatih je pametna zasnova ključ do učinkovitosti. In če kje štejeta učinkovitost in ekonomičnost, je to v kuhinji. 

Pri postavljanju večjih aparatov vedno upoštevamo trikotnik dela. 

Postavitev kuhinjskih aparatov
Trikotnik dela

V vsakem kotu trikotnika je en večji aparat, na krakih pa delovna površina ali prostor za prehod. S tem si zagotovimo harmonijo pri ustvarjanju v kuhinji. Ko boš torej načrtoval/-a svojo sanjsko kuhinjo, se spomni na trikotnik, ki ti bo olajšal vsakdan in privarčeval tvoj dragoceni čas. 

Za občutek, kako izgleda trikotnik dela v različnih (L postavitev, U postavitev in ravna postavitev v dveh vrstah) kuhinjah, je spodaj nekaj enostavnih tlorisov. 

Pa gremo kar po vrsti preveriti nasvete za večje aparate. 

1. Pečica, kuhalna plošča in napa

Pri pečici in (sploh) kuhalni plošči velja, da ju zaradi varnosti ne umeščamo v neposredno bližino okna, na katerem so zavese. Naj bo vsaj nekaj pulta vmes, da slučajno ne bi prišlo do vžiga zaves ali kakšnega pletenega roloja, ki so zdaj tako IN. 

Prav tako je idealno, da pečica s kuhalno ploščo ni na samem robu kuhinje, ampak je na vsaki strani nekaj prostora za odlaganje hrane in pripomočkov.

Seveda je možnost, da pečica in kuhalna plošča nista skupaj. Vgradne pečice na višini so zelo priljubljene, ker je res veliko lažje spremljati peko in potiskati pekače v pečico, ki je postavljena višje. Ni več sklanjanja, da bi preverili, kako se peče biskvit za torto! 

Če se ti vseeno zdi, da bi imel/-a pečico na trdnih tleh, jo pa lahko umestiš tudi na otok. To velja za večje kuhinje, ki imajo dovolj prostoren prehod med otokom in samo kuhinjo, da se brez težav skloniš, odpreš pečico in preveriš situacijo. 

Kaj pa napa? Postavitev dua s kuhalno ploščo je potrebno malo bolj premišljeno načrtovati. Napa potrebuje prezračevalno odprtino, bodisi v steni ali na stropu. Če odprtine ni, lahko izbereš tudi napo s filtrom. 

Moj favorit, kar se tiče nap, pa je letos zagotovo integrirana napa v kuhalni plošči. Ko bom velika, bom imela točno to. In pazi to; lahko se opere v pomivalnem stroju. Kaaaj?? Všeč mi je ta inovativnost, priznam. 

2. Korito in pomivalni stroj

Pomivalni stroj naj bo čim bližje korita – spet smo pri učinkovitosti. Preveri, kje je speljana vodovodna cev in v bližino postavi oboje. Prav tako pa nihče noče zlagati posode iz korita v pomivalni stroj in vmes prehoditi dolgo razdaljo. Da se izognemo namakanju tal, je tudi s tega vidika logična izbira, da to dvoje postavimo skupaj. 

3. Hladilnik

Vgradni ali samostojni? Ena ali dvojna vrata? Širok ali čim ožji? Ameriški ali francoski stil? 

Veliko ljudi rado skriva hladilnike v visoke elemente. To optično podaljša kuhinjo in jo naredi bolj »clean«. Če pa si našel/našla hladilnik hudega dizajna, pa je lahko točno to tista češnja na smetani v celotni kuhinji. 

Pri sami postavitvi pa toplo priporočam, da je v bližini odlagalna površina, kamor odlagaš živila iz hladilnika. 

Mi smo izbrali pri načrtovanju kuhinje visok samostoječ hladilnik širine 60 cm in čeprav je to za nas ustrezna velikost, bi v naslednji kuhinji želela kaj takšnega. Si že predstavljam, kako bi z veseljem organizirala notranjost takšnega kombiniranega hladilnika s francoskimi vrati.

Verjamem, da smo zdaj že vsi dobro spoznali, kako pomemben je delovni trikotnik v kuhinji. Aparatov torej ne postavljamo skupaj v eno linijo – vmes naj bo delovna/odlagalna površina ali prehod. Spomni se na trikotnik, ko boš v načrtovanju kuhinje in si vzemi čas za razmislek, kakšna postavitev aparatov ti bo lajšala delo v kuhinji. Naj ti bo priprava hrane v užitek vse od začetka. ☺

Manjši aparati

Na začetku članka sem obljubila še nekaj nasvetov za shranjevanje gospodinjskih aparatov. Večji aparatki, kot so recimo kuhinjski robot, blender, aparati za mletje mesa, se seveda ne morejo shranjevati v manjših predalih, kot se lahko recimo kak palični mešalnik. 

Teh aparatov praviloma tudi ne uporabljamo vsak dan in zato ni potrebe, da zasedajo pult. 

Če je v kuhinji otok, jih lahko pospravimo na spodnje police. Jaz sem recimo s prejšnjim blenderjem imela kar težave pri shranjevanju, ker zaradi velikosti ni šel na nobeno polico in sem ga morala imeti v drugem prostoru. Kar ni optimalno, ker ga posledično nisem toliko uporabljala, kot bi ga lahko. Zdaj imam Boschev VitaPower blender, ki ga brez težav spravim na polico, na pult pod spodnje omarice ali na otok. Pri izbiri aparatov zato svetujem, da že predhodno preveriš, kam ga boš lahko pospravil/-a. 

Blender VitaPower

Seveda je pri shranjevanju aparatov pomembna pogostost njihove uporabe. Tiste, ki jih uporabljaš na dnevni/tedenski ravni, imej na hitrem dosegu, ostale pa shrani drugam. Recimo nad hladilnik, na kakšne višje police v omarah, na vrtljive police/košare v kotnih elementih, v shrambo,… Pa smo spet pri učinkovitosti in ekonomičnih rešitvah. 

Naj vlada harmonija v tvoji kuhinji, da boš z veseljem preizkušal/-a nove recepte in hitro tudi pospravil/-a in počistil/-a. 

Da bo ostal čas še za ostale, pomembnejše stvari. 

Se beremo kmalu, do takrat pa se lahko podaš na zabavno pustolovščino iskanja skritega #mojBosch aparata.

Urška 

Deli zapis: