Deset rastlin, ki jih potrebuje vsaka kuhinja

#mojBosch
#mojBosch

Deli zapis:


Kuhinja polna rastlin je živa kuhinja.

Kuhinja je prostor pregrešnih arom, neštetih okusov in nenehnega navdiha. Povezujemo jo s hrano, hrano z druženjem in druženje z življenjem. A pogosto pozabimo v ta prostor svobode dodati tisto tiho, stoično družabnico polno življenja – rastlino. Zakaj? Mnogi se bojijo, da so pogoji v naših kuhinjah neprimerni za uspešno rast in obstoj teh zelenih lepotic. Brez skrbi, strah je odveč, če izbereš prave rastline. Spodaj so naštete rastline, ki bodo v tvoji kuhinji z malo ljubezni preživele. Drznemo si reči, da jo bodo nekatere tudi začinile 🙂 Kako? Tako, da romajo na pico, v tvoje najljubše jedi ali pa kar v najbolj osvežilne smoothije, ki nastajajo v blenderju VitaPower ;)

Kje začeti?

Začni tako, da si svojo kuhinjo dobro ogledaš. Zamisli si katere barve in oblike rastlin bi v njej najbolj izstopale. Sočne rastline na okenski polici, trdovratna rastlina na pultu? Možnosti je veliko in ne pozabi tudi, da mnogo domačih rastlin čisti zrak. Kar še posebno pride prav v malih bivalnih oazah sredi velikega mesta.

Pa še majhno opozorilo. V primeru, da živijo s teboj otroci ali živali pozorno izberi rastlino, ki bo postala vaša nova sostanovalka. Nekatere so namreč strupene. 

Preveri, katere rastline so nevarne za tvoje domače živali.

Potos aureum

  • Latinsko ime: Epipremnum aureum
  • Svetloba: Zmerna do močna naravna svetloba, ne mara pa direktne svetlobe.

Njen naravni habitat je v džungli. Je zelo trdovratna raslina, ki je domača v suhih in bolj vlažnih prostorih. Pomaga tudi pri odstranjevanju strupov iz zraka. 

S svojimi dolgini trtami in listi v obliki srca je odličen kandidat za bolj visoke predele kuhinje. Postavi jo na omaro, visoko polico ali kar v visečo košaro.

Rovlejev grint (String of pearls)

  • Latinsko ime: Senecio rowleyanus
  • Svetloba: Močna naravna svetloba. Ne mara direktne svetlobe.
Rovlejev grint.

Ta očarljiva hišna rastlinica bo iz najvišjih delov tvoje kuhinje, svoje liste spustila tudi vse do tal. Znana je po dolgih, tankih steblih. Na njenih koncih pa rastejo prikupni majhni ”biseri”. Od tu izvira tudi eden od njenih nazivov. Po angleško ”String of pearls”, ali biseri, nanizani na niti.

Tako kot Potos, je tudi ona najbolj domača v višjih delih kuhinje. Skrbno izberi njeno mesto, da se izogneš pretiranemu stiku z njo. ”Biseri” so namreč zelo občutljivi na dotik in zlahka odpadejo. Preveč vode povzroči gnitje korenin, ker se v biserih skriva dragocena voda, zato jo pozorno zalivaj. 

Zamioculcas zamiifolia

ZZ je top rastlina!

Pa pojdimo v malo nižje predele kuhinje, čeprav bo ta trdovratna rastlina preživela praktično kjerkoli. Zgoraj, spodaj, v svetlem, temnem, suhem, ali vlažnem prostoru. Ta neuničljivi mali terminator preživi tudi bolj sušna obdobja, kar pomeni da je popoln za pozabljivce med nami. 

V kotu kuhinje, brez vode bo preživel tudi nekaj mesecev. Njegovi trdoživi listi bodo vseskozi ostali bujno zeleni. Tvoja kuhinja pa bo v njegovi družbi postala prava mestna džungla.

Aloja

Po terminatorju je na vrsti neuničljivi zdravilec. Z lahkoto preživi v suhih, toplih in sončnih prostorih. A njena posebnost tiči v dejstvu, da ima številne zdravilne učinke, predvsem za kožo. 

Če se rahlo porežeš ali opečeš, kar pogumno žrtvuj njene liste in stisni gel iz notranjosti na poškodovan del kože. Z njo lahko tudi neguješ kožo po umivanju posode.

Poprovkasta pileja

  • Latinsko ime: Pilea peperomioides
  • Svetloba: Potrebuje veliko svetlobe, brez direktnega sonca, ki lahko ožge liste.

Poprovkasta pileja je malo bolj izbirčna, saj uživa v toplih, sončnih kuhinjah. Zato jo postavi na najbolj svetlo okensko polico, ki vseeno ni direktno izpostavljena soncu. 

Pileja je tako brihtna, da ti bo jasno sporočila, kdaj v pogojih uživa in kdaj ne. Bolj zviti listi so jasen znak, da potrebuje več svetlobe. Takrat ji pomagaj in jo prestavi na bolj sončen del kuhinje. 

Redno jo tudi obračaj. Tako bodo listi rastli enakomerno, ker delna senca povzroči, da rastlina razvije večje liste. Obdobje zelo nizkih temperatur na rožnatih steblih spodbudi razvoj številnih belih cvetov. 

Tillandsia v valju

Latinski naziv: Tillandsia glass rode

Svetloba: Polsenca.

Tillandsia v varnem, steklenem valju.

Tillandsia je rastlina, ki ne za preživetje ne potrebuje zemlje. Vsa potrebna hranila črpa iz zraka. Zato jo lahko postaviš kamorkoli v kuhinji. Potrebuje zgolj močno, nedirektno naravno svetlobo. V Merkurju jo lahko kupite v steklenem valju in jo varno postavite kamorkoli v kuhinji.

Če je zrak v tvoji kuhinji še posebej suh, jo vsaka dva tedna namoči v vodi. Rastlino pustiš v celoti potopljeno v vodi uro ali dve. Nato naj se posuši na zraku.

Kuhinja je odličen prostor za tvoj kaktus

  • Svetloba: Potrebuje veliko svetlobe, lahko tudi direktne.
Kuhinjska polica polna kaktusov.

Še ena rastlina, ki potrebuje čim več svetlobe, tudi direktne. Uživa v suhih prostorih in je zaradi različnih velikosti popolna tudi za manjše kuhinje.

Kaktusi lahko brez vode preživijo mesece. Zalij jih na dva, ali tri mesece, potem ko se je zemlja popolnoma izsušila. 

Kuhinja je prostor, kjer začimbe živijo

Začimbe so odličen prebivalec kuhinj. Sicer so bolj občutljive od večine notranjih rastlin, ampak se njihova vzgoja izplača. Poleg čudovitih dišav, ki jih oddajajo, vam seveda pridejo zelo prav tudi pri kuhanju. Hitro torej po nove začimbe! Mi vse od bazilike pa do mete najraje vržemo v blender VitaPower oz. najljubše osvežilne smoothije.

VITAPOWER

Bazilika

Potrebuje vsaj šest ur močne svetlobe, ki ni direktna in vedno enakomerno vlažno zemljo. Bazilika blagodejno vpliva tudi na bolj temperamentne kuharje, saj njen vonj blaži občutke stresa in anksioznosti.

Drobnjak

Drobnjak je odličen dodatek jajcem, juham in solatam. S škarjami lahko režeš posamezne liste, ali pa postrižeš kar celotni ”pridelek”. Pazi, da vsakič pustiš vsaj 5 cm rastline, ki bo tako vsakič znova zrasla. Tako, kot bazilika ima zelo rad močno svetlobo, ki ni direktna.

Kuhinja – dom dišeče mete

Vonj mete je vsem znan. Poznamo tudi nešteto vrst, od ananasove mete, do jabolčne in limonske mete. To raznovrstnost lahko izkoristiš in ustvariš pravi mali metin vrt v svoji kuhinji. Njene liste uporabi v čajih, mešanih pijačah, solatah in sladicah. Potrebuje veliko svetlobe, ki ni direktna in vedno enakomerno vlažno zemljo.

Ustvari svojo zeleno kuhinjsko oazo in jo pofotkaj. Fotografije pa kar pogumno deli na instagramu z označevalcem #mojBosch.

Mimogrede, rastline, ki bodo po novem krasile tvojo kuhinjo (pa tudi katerikoli drug prostor) najdeš v Merkurjevi spletni trgovini. In enako seveda velja za vse Bosch blenderje 😉

Deli zapis: