Kako fotkati kot influencer?

#mojBosch carica Urška
#mojBosch carica Urška

Deli zapis:


Naj tudi tvoje fotke dekoracije domačih prostorov in okusnih jedi za zasijejo na instagramu!

Danes imamo na sporedu temo, ki bi utegnila zanimati vse, ki si želite lepih fotk svoje kuhinje. Ali za objave na Instagramu ali pa za oseben arhiv. 

Preverili bomo, na kaj moramo paziti pri fotografiranju in kasnejšem obdelovanju fotografij, kako fotografirati celotno kuhinjo in detajle. Na koncu pa sledi še nekaj nasvetov glede fotografiranja hrane, za katere sem prosila svojo prijateljico, ki to področje še posebej obvlada. 

Spodaj je nekaj nasvetov, ki veljajo predvsem za začetnike ali tiste, ki radi fotografirate, pa velikokrat niste zadovoljni s končnim rezultatom. Sama nisem profesionalni fotograf, sem se pa na svoji IG poti postopoma naučila nekaj trikov, ki so mi pomagali do boljših objav. 

Naravna svetloba

Vir naravne svetlobe je alfa in omega, če želimo kvalitetne fotografije. To NE pomeni, da je treba čakati na najsvetlejši dan v mesecu in fotografirati takrat, ko sonce najbolj sveti v prostor. 

S tem si samo zagotovimo prežgane fotke, ki jih na koncu niti ne bomo mogli dobro obdelati. 


Idealna svetloba brez direktnega sonca

Najboljše je, da si pripravimo fotoaparat takrat, ko ni direktne svetlobe v kuhinjo. Pri meni to pomeni, da kuhinjo vedno fotkam dopoldan, ker je takrat lepa naravna svetloba, sonce pa vseeno ne sveti naravnost skozi okno. Pri drugih prostorov je spet drugače, otroško sobo recimo fotkam v popoldanskih urah,… Opazuj torej, kako pada svetloba v različnih delih dneva in izkoristi najboljše minute za popolno sliko. 

Izogni se mračnim in deževnim dnem, ker bo rezultat precej temna in neostra slika. 


Premalo naravne svetlobe

Pomembno je tudi, da ugasnemo luči in uporabimo samo naravno svetlobo. Luči ponavadi dajo rumeno/oranžno svetlobo, ki na fotografijah ne izpade najlepše.

Pospravljanje in stiliranje

Ta je pa logična, kajne? 😀 Tudi, če želiš izpostaviti samo nekaj detajlov, uredi ozadje, da ne bo motečih predmetov na fotografiji. Na tebi je, ali boš umaknil/-a neželene stvari samo na drugo stran, ali se boš lotil/-a temeljite čistke. Na končni sliki se ne bo videl kaos na drugi strani – s tem se jaz velikokrat tolažim, ko nimam časa vsega pospraviti na svoje mesto. 😀

Vsekakor pa je treba počistiti površine, ker fotoaparat vidi tudi tiste drobne malenkosti, ki jih mogoče naše oko ne zazna. 

Pri samem stiliranju kuhinje je pomembno vedeti, da lahko nekaj na fotografiji izpade odlično, pa mogoče v realnosti ni – ali obratno. Temu se posvetim še spodaj. 

Kompozicija

Kam nastaviti fotoparat? Ali ga držati v roki ali uporabiti stojalo? Fotografiramo od zgoraj ali v višini predmeta, ki ga želimo izpostaviti? 

Ko imamo enkrat kuhinjo, ki je pripravljena na nekaj minut fotografiranja, je seveda pomembno, kako bomo ujeli najboljšo fotko. 

Po mojih izkušnjah, te fotografiranje od zgoraj navzdol ne pripelje ravno daleč. Za najboljši način se je izkazal ta, da fotoaparat nastavim na višino svojih ramen ali malenkost nižje – ČE fotografiram celoten prostor. Če pa bi rada izpostavila samo en manjši kotiček z detajli, pa višino prilagodim na predmet, ki ga želim izpostaviti.

Ne fotografiram iz višine svojih oči navzdol, ker tako izgubim ravne linije – kar se zgodi tudi, če nastavim fotoaparat zelo visoko. 

Da bo jasno, o čem govorim, sem na dve fotografiji narisala ravne črte. Ko slikamo od zgoraj, jih izgubimo. Če slikamo naravnost, s tem ni težav. 

Fotoaparat ali telefon z boljšo kamero je torej postavljen RAVNO in ga ne nagibamo. Idealno je tudi, da uporabimo stojalo/tripod, ki zagotovi, da bo kamera popolnoma naravnost in slika karseda ostra. 

Tukaj tudi priporočam, da v nastavitvah kamere vklopiš GRID oziroma mrežo, da bo fotografiranje še lažje (če slikaš z iphone: greš v settings-camera-vklopiš grid). 

Fotografiranje detajlov

Ko fotografiramo dodatke/detajle, je pomembno, da jih najprej lepo stiliramo.

Vidimo, da so stvari spredaj in zadaj, saj tako dosežemo zanimivo fotografijo. Pomembna je tudi višina – zraven nizkih kosov naj bo vsaj en višji, da se izognemu praznemu (»mrtvemu«) prostoru na sliki. 

V realnosti bi to delovalo natlačeno, na fotografiji pa izpade v redu. Skoraj vedno, ko fotografiram detajle, kose bolj natlačim skupaj, da dobim lepo fotografijo, polno dogajanja. Na drugi fotki je recimo košarica z limonami na odcejevalniku, kar v realnosti res ni funkcionalno, na sliki pa ravno te limone dodajo tisto piko na i. 

Če ne veš, s kakšnimi detajli bi obogatila svoje fotografije, pojdi na merkur.si, kjer lahko najdeš vrsto dodatkov za popestritev svojih fotografij.

Na kaj sem še pozorna pri fotografiranju 

 1. Če le lahko, imam na pultu svež šopek ali sveža zelišča. 
 2. Korito mora biti popolnoma prazno, gobice za umivanje skrijem, na polico dodam kakšno knjigo ali svečko več. 
 3. Če želim poudariti kakšne kozarce, nalijem vanje sok, čaj ali pa vodo s kapljico barve za živila. 
 4. Pletene košarice ali zanimive sklede ponavadi napolnim le z eno vrsto sadja. 
 5. Deske za rezanje velikokrat uporabim kot pladenj, na pult pa položim še kakšno lepšo krpo za brisanje posode. 
 6. Do zdaj sem iz pulta umikala male aparate, zdaj pa te bakrene Bosch Designline s ponosom pustim na vidnem mestu. Dodatno še preverim, da na aparatih ni prstnih odtisov, ki bi se videli na fotografiji. 

Obdelovanje fotografij

Ko imaš enkrat dobro fotografijo kuhinje, je pa čas za obdelovanje. To je pri meni nujni korak in s tem potem popravim svetlost, kontrast, poudarim barve, ki jih želim poudariti. Najprej pa preverim simetrijo in ravne linije. Tudi če se trudim slikati naravnost, mi kdaj ne uspe popolnoma in potem to enostavno popravim z minimalnim zasukom slike. 

Fotografije za Instagram vedno obdelujem v Lightroom aplikaciji, je pa tudi veliko drugih, ki služijo namenu; VSCO, Snapseed, Photoshop in ostale. 

Izogibam se premočnim filtrom in presetom, tudi original Instagram filtrov se ne poslužujem. Pri vsaki sliki se ustavim pri nekaj parametrih – najprej svetlost, kontrast, sence. 

Potem so pa na vrsti barve; temperatura barve, živahnost, saturacija. V tem koraku lahko tudi poudariš posamezno barvo. 

Fotografiranje hrane

Na tem področju nisem ravno najbolj domača, zato sem za pomoč prosila Vito, ki je bolj znana kot @mamakuha in obvlada garniranje, stiliranje in fotografiranje hrane. 

Vitini nasveti za kvalitetnejše fotke hrane:

 1. Jed postavi na zanimive krožnike. Lahko uporabiš različne krožnike ali skodelice, ali pa jed postrežeš na servirno desko.
 2. Zelo pomembno – krožnik naj bo vedno obrisan in čist.
 3. Krožnik postavi na svetlo mesto – nekje ob oknu. Za zanimivejše fotografije lahko uporabiš podloge/folije za fotografiranje in se s tem izogneš vedno isti sceni. 
 4. Jed dekoriraj s svežimi zelišči in dodaj lepe kuhinjske krpe, starinski, zlat, bakren pribor, lesene kuhalnice, kristalne kozarce,…
 5. V bližino glavnega krožnika postavi sveže elemente; sadje, zelišča v lončku, zelenjavo, sveže cvetje.
 6. Če izbereš flatlay fotografijo (od zgoraj dol), pazi, da dodatno ne nagibaš fotoaparata naprej/nazaj.
 7. Če fotografiraš naravnost, pa preveri še ozadje – lahko tudi tja nastaviš podlogo, razen če je v ozadju lepa kuhinja/kotiček. 

Upam, da so ti bili nasveti, kako do najlepše fotografije kuhinje in hrane, všeč in ti bodo prišli prav! Dodajam pa še nekaj fotografij, ki so nastale med pisanjem članka. 

Deli zapis: