Skrb za kuhinjske aparate: ko čiščenje pečice ni dovolj

#mojBosch
#mojBosch

Deli zapis:


Večini ljudi se zdi brezhibno delovanje gospodinjskih aparatov v kuhinji samoumevno. Hladilnik preprosto hladi, pomivalni stroj pomiva in zgolj čiščenje pečice je dovolj, da pečica seveda peče. Vse dokler enkrat ni tako. Navadno se pokvarijo ob najbolj neprijetnem času, poleg tega pa so popravila lahko dolgotrajna in zelo draga. 

Ker se lahko mnogo okvar gospodinjskih aparatov lahko prepreči s pravilnim vzdrževanjem smo pripravili nekaj preprostih nasvetov za njihovo vzdrževanje. Z njimi lahko poskrbiš, da se ti naslednjič, ko bo bodo na vrata potrkali gostje, ki so bili povabljeni na večerjo, ne bo potrebno ukvarjati s pokvarjeno pečico. 

Hladilnik

Pri hladilniku se držite enega preprostega pravila – Čist hladilnik, je delujoč hladilnik. Najpogostejša napaka je zanemarjanje njegove zunanjosti. Predvsem je potrebno poskrbeti za čistočo kompresorja , ki se nahaja na zadnjem delu naprave. Na njemu se nabira veliko prahu, ki otežuje hlajenje. Hladilnik se zato bolj pogosto vključi in porabi več energije. S tem se skrajša tudi njegova življenjska doba. Pred čiščenjem ga nujno izklopi iz elektrike. Nato z metlo ali sesalnikom počisti ves prah, ki se je nabral na kompresorju in zadnjem delu hladilnika.

Bosch VitaFresh predal poskrbi, da bodo tvoje sadje in zelenjava dlje časa sveži.

Tesnila

Redno preveri tudi tesnila na robu vrat hladilnika. Obrabljena ali umazana tesnila namreč slabše tesnijo hladilnik, kar pomeni, da hladen zrak uhaja iz njegove notranjosti. Umazana tesnila redno čisti, obrabljena pa zamenjaj. Poleg tega poskrbi tudi, da notranjost hladilnika ni prenatrpana, saj bo tako težje ohladil živila in se posledično pogosteje vklapljal.

Zamrzovalni del

Če tvoj hladilnik nima samodejnega odtajevanja v zmrzovalnem delu, ga boš v primeru nabiranja ledu, moral/-a sam/-a odstraniti. To lahko storiš mehansko, z ročnim odstranjevanjem ledu ali pa s pomočjo odtajanja. Vsekakor za odstranjevanje ledu ne uporabljaj ostrih predmetov. Dan prej zamrzovalni del ohladi na najnižjo možno temperaturo. Nato zamrznjena živila odstrani in termostat znižaj na ničlo. Ko se led začne taliti, ga lahko odstraniš s topim pripomočkom. Postopek lahko pospešiš tako, da v zmrzovalni del položiš skodelico vroče vode, ki bo pospešila taljenje.

Pomivalni stroj

Pri pomivalnem stroju imajo tesnila še bolj pomembno vlogo kot pri hladilniku. Skrbijo, da vroča voda ne uhaja iz notranjosti. Zato jih redno čisti in v primeru poškodb tudi zamenjaj. Največ pozornosti nameni spodnjem delu vrat, ker se tam nabira največ umazanije. Redno čisti tudi filter na dnu stroja, kjer se nabirajo vsi ostanki hrane, ki nastanejo med pranjem.

Za naravi prijazno čiščenje uporabi sodo bikarbono in limonin sok.

Vodni kamen

Ne pozabi tudi na čiščenje vodnega kamna. Odstrani ga tako, da pomivalni stroj zaženeš na vročem programu brez posode in brez sredstva za pomivanje. Po tridesetih  minutah previdno odpri vrata in počakaj, da para izpuhti. Nato razprši sredstvo za odstranjevanje vodnega kamna po notranjosti, zapri vrata in zaženi stroj.

Vodni kamen in umazan filter sta lahko vzroka okvare pomivalnega stroja.

Pršilne ročice

Pršilne ročice se lahko tudi zamašijo. Če imaš občutek, da stroj slabše čisti posodo, preveri pršilne luknje. V pomivalnih strojih Bosch lahko ročice zlahka odstraniš. Za čiščenje uporabi vročo milnico, za odstranjevanje vodnega kamna pa zobotrebec, ki ga previdno potisneš skozi pršilne luknje.

Čiščenje pečice in štedilnika

Pečice in štedilniki so redno izpostavljeni trdovratni umazaniji. Zato je njihovo vzdrževanje in predvsem redno čiščenje ključnega pomena. Površine na vseh vrstah štedilnikov čisti s primernim čistilom po vsaki uporabi . V nasprotnem primeru se bo umazanija nabirala in z vsako uporabo postala vse bolj trdovratna. Za bolj naraven način čiščenja štedilnika, ga lahko poškropiš s kisom. Na pokisano površino potresi sodo bikarbono. Nato namoči krpo v toplo vodo z milom in prekrij površino štedilnika. Po petnajstih minutah odstrani krpo in umazanija bi se morala z lahkoto odstraniti z mehko gobico.

Za bolj naravi prijazno čiščenje pečice uporabi sodo bikarbono in kis.

Čiščenje pečice

Pri pečicah moraš tako kot pri hladilnikih in pomivalnih strojih poskrbeti, da so tesnila čista in nepoškodovana. Pečico redno počisti s primernim čistilom. Pri rednem čiščenju se izogibaj uporabi grobih gobic in agresivnih čistil. Za odstranjevanje manj trdovratne umazanije prideta prav tudi soda bikarbona in kis. Ne pozabi tudi na zunanjost pečice. Rešetke in pekače pa čisti z milom, pod toplo vodo.

Samočiščenje

V sodobnem svetu pa vas lahko napredna tehnologija občutno razbremeni. Poskrbi, da čiščenje pečice ne bo več tvoj problem. Mnogo pečic Bosch ima na primer na voljo samočiščenje s pirolizo ali programom EcoClean Direct. Ko v pečici Bosch vklopiš funkcijo samočiščenja s pirolizo, se pečica segreje na do 480°C in upepeli vso zažgano maščobo in ostanke hrane. Vse, kar ostane, je nekoliko pepela, ki ga obrišeš s papirnato brisačo. Medtem ko pečica s programom EcoClean Direct peče, poseben premaz iz mikrofinih keramičnih delcev na notranjih stenah vpija maščobo in ostanke ter jih razgradi s pomočjo oksidacije. Vse, kar moraš storiti, je obrisati spodnji del in notranjost steklenih vrat. Poleg tega se premaz obnovi vsakič, ko segreješ pečico, in to vse do konca življenjske dobe aparata. Da bi odstranil trdovratnejšo umazanijo, preprosto vklopi program za čiščenje EcoClean Direct. 

Samočiščenje s pirolizo in EcoClean Direct za vedno čisto Bosch pečico.

Aparati na katere pogosto pozabimo

Napa

Pri napi ne pozabi na filter. Menjaj, ali čisti ga redno. Vzdrževanje filtra je pri vsaki napi specifično, zato skrbno preberi navodila za uporabo pri svoji. Za čiščenje zunanjosti nape, pa uporabi sodo bikarbono, toplo vodo in čistilo za odstranjevanje maščobe.

Mikrovalovna pečica

V mikrovalovno pečico postavi skodelico vode, ali kisa in jo prižgi dokler tekočina ne zavre. Vlaga bi morala umazanijo toliko zmehčati, da jo boš z lahkoto odstranil z gobico. V primeru, da je umazanija bolj trdovratna, postopek preprosto ponovi tako, da pustiš mikrovalovko zaprto dlje časa. Tako bo para še bolj zmehčala umazanijo. 

Blender

Po tem, ko spiješ okusen in hranljiv smoothie, svoj blender čim prej počisti. V nasprotnem primeru bodo posušeni koščki sadja hitro privabili nadležne vinske mušice. Čiščenje lahko prepustiš tudi svojemi napravi, saj ima Bosch blender VitaBoost avtomatski program čiščenja.

Bosch Vitaboost blender ima avtomatski program čiščenja.

Grelnik vode

V grelnik vode natoči mešanico kisa in vode v razmerju 1:1. Mešanico zavri in pusti v grelniku dvajset minut. Vodni kamen in umazanija se bosta v tem času raztopila. Tekočino nato preprosto odstrani, grelnik dobro speri z vročo vodo in še enkrat zavri samo vodo. Če vonj kisa ne izgine, postopek pranja parkrat ponovi.

Kavni filter avtomat

Tudi za čiščenje kavnega filter avtomata prideta najbolj prav kis in voda. Tokrat v razmerju 2:1 (Zmaga voda ;). Tekočino spusti preko filtra, seveda brez kave. Nato dvakrat do trikrat preko filtra spusti samo vodo.

Navodila za uporabo 

Navodila za uporabo spremljajo vsak novi kuhinjski aparat z razlogom. Vzemi si čas in navodila v družbi prijetne glasbe in tople skodelice kave ali čaja temeljito preberi. Z njimi se boš izognil številnim nepotrebnim glavobolom v prihodnosti in do potankosti spoznal svoj novi aparat.

Deli zapis: